BİR ENSTRÜMAN ÇALMANIN 9 FAYDASI
Bir piyanonun başında saatler geçirmek, kemanın insan ruhuna iyi gelen tarafını hissetmek, gitarın tellerine dokunmak sadece duygusal boyutu olan bir olay değildir. Notaları müziğe dönüştürmeye başladığımızda aslında zihinsel, bilişsel, duygusal ve sosyal kazanımlar elde etmeye de başlamış oluruz. Bununla ilgili pek çok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalardan biri Kansas Üniversitesine ait. Araştırmaya göre müzisyenler, müzisyen olmayanlara göre bilişsel testlerde daha iyi bir performans ortaya koymuşlardır. Enstrüman çalanların beyinlerinin sağ ve sol loblarını birbirine bağlayan korpus kallosum kısmı, herhangi bir enstrüman çalmayanlara göre daha fazla geliştiği kanıtlanmıştır. Enstrüman çalanlarda korpus kallosumun daha büyük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bir enstrüman çalıyor olmak beynin çeşitli bölgelerinde gri madde miktarını artırır, beynin bölgeleri arasındaki bağlantıları güçlendirir.
Enstrüman çalanların motor becerileri daha yüksektir. Müzik aleti çalan bir kişi genellikle iki elini kullanır ve bu iki el birbirinden farklı hareket eder. Bu senkronizasyonu sağlayan ise zihindir. O halde diyebiliriz ki müzik icra etmek zihin ile çok alakalıdır. Bateri çalan birinin vuruş sırasını karıştırmaması zihinsel bir eylemdir.
Müzik aleti çalmak el-göz koordinasyonu için son derece önemlidir. Enstrümanı iyi çalabilmek için el-göz- yerine göre- el-dudak koordinasyonuna ihtiyaç vardır.
Bir müzik aletiyle içli dışlı olmanın avantajlarından biri şayet kulak ile müziği icra etmiyorsanız müziği okuyup ve kavrayabilme yeteneğinizin gelişmesidir. Sürekli olarak farklı notaları okumak ve tanımak, nota okuma ve anlama becerilerinizi geliştirir.
Yapılan araştırmalar müzik aleti çalmanın kortizol seviyelerini düşürerek stresi azalttığını gösteriyor. Herhangi bir müzik aleti çalarken serotonin seviyesi yükselir. Kişi, kendini daha mutlu hisseder. Bir enstrüman çalmak adeta bir terapidir. Duyguların tam anlamıyla dışavurumudur. Stres ve odaklanma sorununu azalttığı da bir gerçektir.
Enstrüman ile uğraşmanın sosyal faydaları da vardır. Müzik, insanları birbirine bağlayan güçtür. Aynı müziği sevenler ve icra edenler aynı duyguları paylaşır. Müzik, herkesin anlayabileceği tek dildir. Farklı kültürden İnsanların bile ortak noktada buluşabileceği en güçlü dildir. Aynı müzik tarzından veya müzik aletinden hoşlananlar birbirini daha yakın hissederler.
Enstrüman çalmak uzun soluklu bir iştir. Ciddi bir disiplin gerektirir. Enstrüman çalmak; zamana yayılarak yapılan ödev, proje ve hedefleri gerçekleştirmede iyi bir basamaktır. Çalışma disiplini kazanılmasında fayda sağlar.
Müzikal bir aktivite ile ilgilenmenin bilişsel, sosyal, kültürel ve duygusal pek çok olumlu yanı var. Kendinize pek çok noktada iyi gelecek bir hobi arıyorsanız yaşınız kaç olursa olsun bir enstrüman çalmayı deneyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken hangi enstrümanı sevdiğinizi belirlemek ve usta müzisyenler eşliğinde müziğin büyülü dünyasına yolculuk yapmak.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar
-
ÇOCUKLARA MATEMATİK NASIL SEVDİRİLİR?
22.09.2021
-
15.05.2021
-
GELECEĞİN MESLEKLERİNE HAZIR MISINIZ?
15.05.2021